3

Szavazhat-e liberális ember Karácsony Gergelyre?

Karácsony Gergely az egyik legbarátságosabb ember azok közül, akikre nem szavaznék. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy egyáltalán elmenjek majd szavazni jövőre, egyelőre ott tartok, hogy jóval erősebb az apátiám a dühömnél, plusz a pártok kb. semmit nem képviselnek abból, amit a világról gondolok. Az viszont kérdés, hogyan gondolja az egyelőre mindenki által “közös nevezőnek” tekintett politikus azoknak a megszólítását, akik a szó valódi értelmében liberálisak, illetve konzervatív-liberálisak, horribile.

Időnként elég izoláltan érzem magam itthon politikailag, de  jó tudatosítani – és Karácsony is tudatosíthatná -, hogy mégsem vagyok egyedül: egy 2020 decemberi értékrendmérés szerint 2017/18-hoz képest “többen lettek azok, akik önmagukat liberálisnak jellemzik, a konzervatív választópolgárok aránya viszont lényegesen nem változott. A liberális oldal 34 százalékra nőtt, a konzervatív oldal pedig 1 százalékponttal csökkent (36%)” – olvasható a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatásában.

Lehet, hogy akkor viszont nem kéne elkúrni a nem ökoszocialista liberálisok szavazatait, arra alapozva, hogy a Fidesz-gyűlölet majd úgyis automatikusan odavonzza őket, a “közös nevezős” szélsőbalra. Karácsony legutóbbi cikke a Project Syndicate-en erre az elkúrásra tett ígéretes kísérletként értelmezhető, hogy mennyire lesz hatékony, az majd elválik (és persze nemcsak ezen a cikken fog múlni).

Három évtizeddel a kommunizmus bukása után ismét antidemokratikus erőkkel kell megbírkóznunk Európában, írja a szerző. “A nativista populizmus egyetlen célt szolgál: az államhatalom és minden vagyonának monopolizálását” – állapítja meg Orbánékra vonatkozóan is találóan, hogy aztán kevésbé találóan azt állítsa: a közép- és kelet-európai demokratikus hanyatlás “olyan strukturális problémákból fakad, mint a súlyos társadalmi igazságtalanság és egyenlőtlenség. Ezek a problémák nagyrészt az 1989 utáni privatizációs folyamat és a piacgazdaságra való áttérés rossz irányításának és visszaéléseinek köszönhetők.”

Nagyon valószínű, hogy ez a téves helyzetértékelés arra szolgál csak, hogy ezután még keményebben nekimenjen  pl. “a neoliberális deregulációs hullámnak” meg a “piaci fundamentalizmusnak”, értsd, mindennek, ami kapitalizmus. És akkor a generációnkat sújtó politikai és szociális kihívások mellett ott van még természetesen a klímaválság is. Itt már nem a piacgazdaság megfelelő menedzselése a megoldás, hanem a felszámolása:

“A végtelen, szabályozatlan gazdasági növekedés – ami a kapitalizmus alapvető dinamikája – egyszerűen nem összeegyeztethető az élettel egy olyan bolygón, amelynek végesek az erőforrásai. A dolgok jelenlegi állása szerint kapitalista rendszerünk évről évre több kitermelésre és kibocsátásra ösztönöz” (ez utóbbi alatt a CO2-t érti).

Ezzel együtt a tónus alapvetően optimista, wir schaffen das, hogy klasszikust idézzünk. “Intézményeink és gazdaságpolitikánk hozzáigazítható a változó körülményekhez. Az igazságtalanságok, amelyek elidegenítik az embereket a demokráciától, orvosolhatók. A demokratikus párbeszéd csatornái helyreállíthatók” – ígéri az a jelölt, aki régóta nemcsak a fideszes oligarchák, hanem “a gazdagok” ellen is kampányol (“a gazdagabbak adóztatása több szempontból is fontos”), aki a minap is “Tiborcz”- meg “Mészáros-adót” helyezett kilátásba, sőt, valakiknek a bankszámláit is zároltatná, koalíciós társai meg percek alatt összehoznának egy “felcsúti pert”, hogy orvosolható legyen az elidegenedés a demokráciától, nyilván.

“A kapitalizmust népszerű kritizálni, hozza is a szavazatokat, meg szét is veri a liberális demokráciát, illetve megerősíti a politikusokat a nekik beömlő, megemelt adópénzekkel. Mi más érdeke lenne egy politikusnak mint a nagyon könnyű antikapitalista duma? Ideje lenne lassan az előválasztáson szereplő politikusokat egy ‘kapitalizmusról, egyéni szabadságról, tömegek jólétéről, megfelelő zöldpolitikáról, istenek-e a politikusokról’ vitába is elhívni, hogy lássuk, ki hol áll ezen a skálán” -írja a Facebookon ennek kapcsán Somogyi Zoltán barátom, amihez nem is tudnék mit hozzátenni.

Talán csak egyet: aki fenntartható bolygót akar, az jól teszi, ha a kapitalizmust teszi fenntarthatóvá.