0

Pandora szelencéje: offshore és antikapitalizmus

Nagyot robbantott az a 650 fős nemzetközi tényfeltáró csoport, amely Pandora-papírok néven tette közzé több millió kiszivárgott dokumentum feldolgozását úgy 300 politikus, gazdasági vezető, popsztár eltitkolt vagyonáról. Külön színfoltjai a listának azok a politikusok (Tony Blair vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök), akik anno hadat üzentek az offshore bizniszeknek, meg egyáltalán az adómegkerülésnek. Kicsit kérdéses mondjuk az olyan eset, mint Andrej Babis cseh miniszterelnöké, aki még megválasztása előtt, 2009-ben offshore-ozott, és nem biztos, hogy ezzel törvényt sértett; de persze, derüljön ki minden.

Az offshore-ozás hálás téma, jól egybe is forrasztja az antikapitalista, siker- és üzletember-ellenes szekértáborokat baltól jobbig: kormánynak is, ellenzéknek is hálás toposza a mindannyiunkért felelős, gondoskodó állam elől menekülő önző nagytőke, az igazságos adózás megúszása, a jogi kiskapuzás, ami amolyan gonosz dolog, mint a spekuláció meg a shortolás; a kormányok pedig, amikor éppen nem építenek ki korrupt viszonyokat, hivatalosan utálják a korrupciót. Ez jó pont a megadóztatottaknál.

“A kormányok keveset tesznek azért, hogy lassítsák ezt a globális, illegális pénzáramlást, amely egész országokat taszíthat szegénységbe, miközben a bűnözők vagyonát gyarapítja” – írja a projekt magyar résztvevője, a Direkt36, amivel azonban van egy apró gond. Az ugyanis, hogy egy cégnek a Seychelle-szigeteken, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, Delaware-ban vagy Belizében történt bejegyzése még semmit nem mond a cégvagyon keletkezésének módjáról, legalitásáról, és így a tulajdonos bűnöző mivoltáról sem.

Véletlenül se essék félreértés: természetesen nem védem a pénzmosást, a bűnözői vagy pláne terrorpénzek kimenekítését, politikusok közpénzekből konvertált magánvagyonainak eltüntetését. Azt viszont mondom, hogy offshore-ozni: legális. Pénzmentési eszköz, tisztességes vállalkozók éppúgy használják, mint köztörvényesek. És nem igaz, hogy az offshore-ozás egyenlő azzal, hogy az illető a saját hazájában nem fizet adót. Lehet, hogy éppen egy korrupt, bűnöző kormányzat elől menekül.

Nem kell sokat keresgélnünk, hogy rábukkanjunk itthon is elérhető ajánlatokra, amelyek teljesen egyértelművé teszik, hogy az offshore adott esetben racionális választás lehet. Nem a bejegyzés helyén folyik persze a cég tevékenysége, csak éppen nincs társasági vagy egyéb adó, nincs nagy bürokrácia, van viszont anonimitás. A vagyon kimentésének ezer oka lehet (ritkán esik szó róluk, de pl. bármilyen okból elnyomott, üldözött emberek menthetik így a pénzüket). A cél nyilvánvalóan az adózás optimalizálása, ill. megkerülése – de akkor ezt tessék üzenetnek venni.

Ha a kormányzatok békén hagynák a vagyonosokat, és nem úgy állnának hozzá, hogy a nagy vagyon keletkezése (és ezzel: léte) eleve tisztességtelen, tehát jól lenyúlható a “közérdekre” hivatkozva, merthogy ez a pénz “hiányzik” a közösből, akkor ez az iparág sem virágozna. Az adóterhelés magas szintje és a magas újraelosztási ráta a valódi gond.

Néhány nappal a Pandora-ügy kirobbanása előtt a Reason libertárius magazin óva intette Biden elnököt, nehogy lecsapjon az adóparadicsomokra, arra hivatkozva, hogy a nagy korporációk nem fizetik meg az adók “tisztességes” részét. A lap emlékezteti a konzervatívokat, hogy hiába frusztráltak a Google, a Facebook vagy az Apple miatt, ettől még nem kéne feladni az adók növelésével szembeni ellenállásukat. “Ha úgy gondolod, hogy az adóparadicsomok erkölcstelenek, akkor te se vegyél igénybe semmilyen adókedvezményt” – javasolja a lap olvasójának.

“Semmi baj nincs azokkal a vállalatokkal és magánszemélyekkel, akik elrejtik bevételeiket a kormányok elől, amelyek olyanok, mint a szervezett bűnbandák, amelyek soha nem tud elég vagyont lefoglalni. (…) Az adóparadicsomok nyomást gyakorolnak a sokat költekező kormányokra, hogy csökkentsék az adókulcsokat, hiszen az alacsonyabb adókulcsok fellendítik a gazdasági tevékenységet, munkahelyeket teremtenek, és több befektetésre ösztönzik a befektetőket” – írja a Reason, emlékeztetve arra, hogy a nagy állami költekezésnek nagy eladósodás a vége, úgyhogy a kormányoknak meg kell végre tanulniuk felelősebben gazdálkodni.

Úgyhogy bármennyire becsülendő és fontos a Pandora-iratokat tényfeltáró újságírók munkája, az offshore-ozó balos, jobbos és zöld antikapitalistáktól a jóisten mentsen meg bennünket.