0

Nagyon röviden az “extraprofitról”

“Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. (…) a kormány vállalta, hogy megvédi a rezsicsökkentést. A jelenlegi elhúzódó háborús helyzet és az uniós szankciók azonban drasztikus áremelkedéshez vezetnek; ez egyre nehezebbé, költségesebbé teszi a családok védelmét. (…) Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.” (Orbán Viktor)
“A kapitalista vagy a kapitalista osztály extraprofitja a legutóbbi vizsgálatok szerint csak és kizárólag abból a tényből fakad, hogy a munkásnak, miután kitermelte a munkaerejének árát, további többletterméket kell előállítania, amelyért már nem kap fizetséget. Ezt jelenti a többlettermék, a ki nem fizetett munkabér vagy az értéktöbblet.” (Marx: A tőke)
“Az extraprofit kifejezés jól használható, hiszen szakmainak hangzik, és ma Magyarországon a profit még mindig egy fura, idegen, sőt negatív érzelmeket kiváltó szó: a többség fejében arra utal, hogy valaki úgy keres pénzt, hogy nem dolgozik. Pláne, ha ez a profit még extra is.” (Keller-Alánt Ákos: “Extraprofit márpedig nincs.” vs.hu)
“2000 milliárd forintos nem megszorítás csomagot jelentettek be a kormányinfón. Ennek a 40%-a származna (815 mrd) a jelenlegi szektoriális különadók felett bevezetett újabb elvonások, a többit pedig – egyelőre nem részletezett – beruházások elhalasztásával szeretnék becsatornázni az ún. rezsivédelmi és honvédelmi alapba. Az alábbi lebontásban kerülnek kivetésre a különadók idén és jövőre is:
Bankszektor: 300 mrd
Biztosítók: 50 mrd
Energiaszektor (MOL): 300 mrd
Kiskereskedelem: 60 mrd
Telekom szektor: 40 mrd
Légitársaságok: 30 mrd
Gyógyszerforgalmazói szektor: 20 mrd
Reklámadó: 15 mrd
Nagy Márton (…) kiemelte, hogy kiszámolták, hogy az adott szektorokban mennyi a profit és azon felül mennyi az extraprofit és ezt az extraprofitot vonják el, így ezeknek az adóknak a lakosságra való áthárítása nem indokolt. (Kard blog)
“A tőke (…) nem személyi, hanem társadalmi tulajdon. Ha tehát a tőkét közösségi tulajdonná változtatjuk át, amely a társadalom valamennyi tagjáé, akkor nem személyi tulajdon változik át társadalmivá. Csupán a társadalmi jellege változik meg a tulajdonnak. A tulajdon elveszti osztályjellegét.” (Marx-Engels: “A kommunista párt kiáltványa)

Nyáry Krisztián találata

“Az RTL Klub az utolsó pillanatban kapott lehetőséget, arra kérdezett rá, mi az extraprofit. Nagy Márton azt mondta, a bankrendszerben a lakossági betétekre ma 0,3 %-ot fizetnek a bankok, miközben ezt a pénzt 7%-os kamatra is behelyezhetik a Nemzeti Bankba, ezzel 700 milliárd forintot nyernek, ez azonban nem extraprofit, ez profit. Nagy Márton részletesen levezette, hogy az extraprofit nem indokolható, azonban még így sem a teljes egészét, hanem nagyjából a kétharmadát vonja el a kormány. Nagy Márton azt mondta, ez mind a nyolc szektorban levezethető.” (hvg.hu)

“A költségvetés (…) nem csupán belerokkan a rá nem szoruló jómódúak támogatásába a fenntarthatatlan rezsicsökkentésen keresztül, de a szükséges energetikai korszerűsítéseket is elodázza, mert megtérülésüket aláása, a piaci árak eltorzítása.” (Vakmajom blog)

“A lényeg az, hogy ez a mostani támogatási rendszer masszív jövedelemtranszfert biztosít a nagyobb fogyasztó egyének irányába a teljes közösség felől, ráadásul nem is lineáris módon, hanem sokkal inkább exponenciálisan. Mint ahogy a Szentírásban is szerepel: ‘Mondom nektek, hogy akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van.’ A rendszer egyértelműen a jómódúakat hozza előnybe, nem is jelentéktelen módon.” (Pletser Tamás: “A rezsicsökkentés igazi nyerteseit nem a szegények között, hanem a luxusvillákban kell keresni“, g7.hu)

“Hegel megjegyzi valahol, hogy minden nagy világtörténelmi tény és személy úgyszólván kétszer kerül színre. Elfeledte hozzáfűzni: egyszer mint tragédia, másszor mint bohózat.” (Marx)

“A kapitalista berendezkedés alapvetése (…) nem feltétlenül több, minthogy használunk piacokat, az embereknek pedig megengedjük, hogy szabadon dönthessenek a gazdaságban. Aki pedig valamit jól csinál, az abból szabadon profitálhat. Tehát hagyjuk meggazdagodni a valamiben sikeres embereket, és ha emiatt a termelési tényezőket is megszerzik, azt sem tekintjük problémának. Elvégre a siker arra utal, hogy azt a valamit pont jól csinálja az az illető.” (András Bence: “Az a természetes, hogy meg szeretnénk gazdagodni – Ezért butaság az antikapitalizmus.” portfolio.hu)

“Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.” (Btk. 370.§)