2

Greta a szénbányában: ez a baj a szélsőséges klímavédőkkel

A németországi Lützerath lignitbányájának területe nemcsak az elmúlt hetek csatái óta, de jó két éve az önjelölt klímavédők szimbolikus felvonulási területe. A szén maradjon a föld alatt – hirdetik, ami különösen az elmúlt év energiaválsága tükrében cinikus, bár nem meglepő üzenet részükről. Természetes, hogy a csatából a mozgalom ikonja sem maradhatott ki.

Az egyre szélsőségesebb eszközökhöz nyúló klímaaktivisták szerint nem az ember, hanem a “környezet” az első, hiszen a katasztrófa itt van a nyakunkon, és ez legitim érv felülírni: jólétet, termelést, fogyasztást, szabad választást. A kapitalizmust tehát. Mert erről szól ez valójában. Hogy a lützerathi ügyről és Thunberg kisasszony szerepléséről mit gondolok, azt Fraser Myers Spiked-beli cikke fejezi ki a legjobban, íme a lényeg.

 

“Egy olyan időszakban, amikor Európa katasztrofális energiahiánytól szenved, amikor milliók küzdenek azért, hogy megengedhessék maguknak otthonaik fűtését, eléggé nagy bátorság kell ahhoz, hogy ragaszkodjunk ahhoz, hogy az emberek továbbra is szenvedjenek. Mert félreértés ne essék, ez az üzenete Greta Thunberg klímavédelmi aktivistának és annak a több ezer zöld mozgalmárnak, akik a hétvégén a németországi Lützerathban gyűltek össze, hogy egy szénbánya bővítése ellen tiltakozzanak.

Gretát, a világvége 20 éves prófétáját még a rendőrség is elhurcolta és őrizetbe vette, miután felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a területet.

Lützerath a klímaharcok egyik gyújtópontjává vált. A német kormány engedélyt adott az RWE energiaipari óriáscégnek szénbányászati tevékenységének bővítésére, ami Lützerath falut is felemészti. A környezetvédők már két éve elfoglalták az egyébként lakatlan falut, hogy megakadályozzák a bánya bővítését, sőt, még faházakat is építettek maguknak. (…)

Az energiaválság sem csillapította a legtöbb környezetvédő aktivista lelkesedését. Greta Lützerathban egy táblát tartva követelte, hogy ‘a szén maradjon a földben’. ‘Azonnal állítsák meg, ami itt történik, állítsák meg a pusztítást’ – mondta a táborban a német kormánynak címzett üzenetében. Nem számít sem az energiavészhelyzet, sem az ebből eredő gazdasági és társadalmi költségek.

‘Germany is embarrassing itself’: Greta Thunberg joins climate protesters at Lützerath

Protesters in the western German village of Lützerath were joined on Saturday by Greta Thunberg, who condemned the use of police force to clear the demonstrators and called on others to join. Subscribe to Guardian News on YouTube ► http://bit.ly/guardianwiressub She travelled to the village on Friday, and said she wasn’t sure how long she’d stay there.

A zöldek számára a CO2-kibocsátás továbbra is minden más szempontot felülmúl, beleértve az átlagemberek képességét arra, hogy fűteni és energiával ellátni tudják otthonaikat. A lakosság szükségleteit, kívánságait és törekvéseit jelentéktelennek tekintik a közelgő állítólagos ökológiai armageddonhoz képest. Ez az álláspont rendkívüli kiváltságokról és a mindennapi élettől való távolságukról árulkodik. Ahogy a francia sárgamellényes tüntetők mondták zöld elitjükről: ‘Ti a világ vége miatt aggódtok. Mi a hónap vége miatt.’ (…)

A zöld mozgalom jogosultságtudata megdöbbentő, és nem csak a hétköznapi emberek iránti közönye miatt. Németország minden más európai országnál többet tett a zöld aktivisták szeszélyeinek kielégítése érdekében. Már jóval több mint 500 milliárd eurót költött a megújuló energiára való átállásra. És még a zöldek azon követelésének is eleget tett, hogy fokozatosan állítsák le a németországi atomerőműveket, annak ellenére, hogy az atomenergiának nincs szénlábnyoma.

Az úgynevezett Energiewende (energetikai átállás) katasztrófához vezetett. Még mielőtt az ukrajnai invázió felfedte volna Németország veszélyes függőségét az orosz gáztól, az energetikai átállás felhajtotta az árakat, miközben ténylegesen alig csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. A burzsoá zöldek még mindig nem számoltak el ezzel a kudarccal. Mégis folyamatosan jönnek a követeléseik.

Azon ritka alkalmakkor, amikor a zöldek egyáltalán elismerik az energiaválságot, azt csupán lehetőségnek tekintik arra, hogy az energiafelhasználás további csökkentését szorgalmazzák. A kialakult megélhetési válságot lényegében egy szigorúbb jövő főpróbájaként kezelik.

‘Így néz ki a néphatalom… így néz ki a demokrácia’ – mondta Greta a követőinek Lützerathban. Ennél nagyobbat aligha tévedhetne. Sokkal inkább tűnnek ezek a tüntetések a magát mindenre feljogosítottnak érző felső-középosztály dühkitörésének, amely azt hiszi, hogy a tömegek életére nehézségeket, megszorításokat és korlátozásokat kényszeríthet. Itt az ideje, hogy szembeszálljunk az arroganciájukkal.”

A klíma-kommunistákat nem érdekli az emberi élet és a szabadság