0

A mi posztkommunista “béketáborunknak” nincs baja Putyin rendszerével

A szomszédban zajló háborút Oroszország kezdte – ezt talán még a Fidesz sem kérdőjelezi meg. Oroszország pedig egy totalitárius rendőr – és katonaállam, mely imperialista, millitarista, s ahol az oligarchikus uralmi elitnek erőteljes túlhatalma van a társadalom és a hadicéloknak alárendelt gazdaság felett. Vagyis olyan jellemzőkkel bír, melyek egy pacifista számára gyomorforgatóak, ugyanis épp a millitarizmus, a csúcsra járatott hadiipari termelés és a hódításvágyat fűtő imperialista eszmék lehetnek eredői egy háborúnak.

Mégis a mi posztkommunista béketáborunk semmi kifogást nem emel Putyin rendszerével szemben, s azzal szemben sem, hogy a Kreml ura saját birodalmi vágyálmokat dédelgető katonai ambícióinak oltárán áldozza fel orosz fiatalok százezreit. Ehelyett egyre mérgesebb az európai, transzatlanti országokra, amelyeknek annyi a bűne – és azért “háborúpártiak” -, mert a háború kitörése után komolyabban kezdték venni a fegyverkezést és a védelmet, s mert ennek jegyében néhány országban szóba került a sorkatonaság kérdése is.

Emellett a kormánypárti tömegkommunikáció szerint nem Oroszország, hanem Ukrajna a bűnös, amiért a saját védelméért “áldozza fel” a “kényszersorozott” polgárait. A Nyugat és Ukrajna lett a háborúpárti, mi magyarok pedig a békepártiak, Putyin pedig kér egy kávét, hisz ő nem szerepel egy hazai óriásplakáton sem, nincs számonkérve a világpolitikai tényezővé emelkedett Orbán Viktor által. Sőt.

A mi békepártiságunk abban áll, hogy a kormány látványosan ássa alá a társadalomban a katonai szövetségeseinkben való közbizalmat, míg az oroszokkal szemben csendet és megértést gyakorol, feléjük nincs meg az a kőkemény kritika, mint amit a NATO-val és az USA-val szemben megfogalmaz. Velük szemben a kritika az, hogy szándékosan provokálják Oroszországot, ezzel eszkalálva a háborút. Miközben a NATO nem volt és nem is lesz hadviselő fél, s nem akar rákényszeríteni semmit Magyarországra. Amikor 2003-ban az USA katonai inváziójával kitört az iraki háború, csak a “hajlandók koalíciója” vett részt benne, nem az összes tagállam, a németek és a franciák is  kimaradhattak, s hangot is adhattak ellenérzéseiknek.

A posztkommunista béketábor azt is mondja, hogy mi vagyunk a “béke szigete” Európában, holott a nyugati szomszédunk és Svájc (is) szigorú semlegességi politikát folytat Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Csak ezt a semlegességi politikát mind Bécs, mind Bern sokkal megfontoltabban, s okosabban teszi mint Budapest.

Svájc nem szállít hadianyagokat, nem képez ki katonákat, katonai segítőszemélyzetet Ukrajna részére, viszont csatlakozott az Oroszország elleni EU-szankciókhoz, s befagyasztott több milliárd svájci franknyi orosz pénzalapokat, amit Ukrajna újjáépítésére terveznek fordítani. Előbb-utóbb lehetővé teheti azt is, hogy a helyi gyártmányú lőszereket engedélykötelesség nélkül reexportálják azok az országok, amelyeknek szükségük lehet rá. Vagyis Svájc előbb-utóbb leveheti a kezét a már exportált saját gyártmányú lőszereiről, ezzel is közvetetten állást foglalva.

Nem leszünk gyarmat! Ja, de. És nagyon nagy ára lesz

Ausztria sem szállít hadianyagokat, nem képez ki katonákat Ukrajna számára, ugyanakkor kormánya - a magyarnál is szorosabb orosz gazdasági és üzleti kapcsolatai ellenére - sem folytat nyílt, agresszív nyugatellenes gyűlöletkampányt. Sőt mi több, morális és politikai támogatásáról, szolidaritásáról biztosította Ukrajnát.

Ausztria is megvívta a maga vitáit azokkal az országokkal, amelyek nem pártolják a semlegességi politikát - viszont Bécsre valamiért mégse terelődött a gyanú, hogy bárki is oroszpártisággal, oroszhűséggel vádolja. Ausztria kétmilliárd eurót folyósított Ukrajnának ahhoz, hogy segítsen az aknamentesítéshez, s további ötmilliárdot az infrastruktúrafejlesztéshez. Ezzel a bizalmat a nézeteltérések ellenére megtartotta a nyugati partnerek szemében, s a semlegességi politikából sem kellett feladnia. 

Magyarország tehát, ha már mindenáron semlegességi politikát akar folytatni, követheti Svájc vagy Ausztria példáját, ugyanakkor ennek a két országnak is érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy fenn lehet-e tartani még azt a bizonyos hidat Kelet és Nyugat között anélkül, hogy felrobbanna, mint a Kercsi-híd.

Valószínűleg semmi baj nem lenne, ha Magyarország valóban semleges álláspontot foglalna el a háború kérdésében, csak egyrészt az orbáni próbálkozás erős bizalmatlanságot okoz a partnereink szemében, másrészt pedig akarva-akaratlanul is kezdünk része lenni a keleti tengelynek. Így nem csak a Nyugat, hanem a Kelet perifériája is lehetünk egyhamar.

Egy szó mint száz: ez az egész plakátkampány egy blődség, ez mindenki számára nyilvánvaló, még a fideszesek szemében is, akik rámondják, hogy "ilyen ez a politika, de a másik is ezt csinálja", ahogy a békemenetes riportokban hallható. Viszont ezzel is sikerült a végletekig megosztani a társadalmat, s tulajdonképpen annak ellenére, hogy a pacifizmus mindig is baloldali dolog volt, sikerült ezt is kiforgatni a "háborúpárti baloldal és békepárti jobboldal" narratívával.

Kész Zoltán: Orbán nem konzervatív vezető, csak egy Putyin-párti opportunista

Gyenge Dániel