0

Vadászjelenetek Del Rióból

” …ahogyan lezárjuk a könyörtelen háború korszakát, egy új korszakot nyitunk meg, a fáradhatatlan diplomácia korszakát a katonai beavatkozás helyett” – jelentette ki az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés előtt, és még olyanokat is mondott, hogy segíteni akarnak más népeknek a köztudottan fenyegető klímaválság leküzdésében, egyben aláhúzta és leszögezte:

“Ahhoz, hogy a saját népünket szolgálhassuk, mélyen elkötelezettnek kell lennünk a világ többi része iránt is.”

A beszéd előtt egy nappal, a fáradhatatlan diplomácia és a világ többi része iránti elkötelezettség jegyében, amerikai határőrök lóhátról, korbáccsal igyekeztek meggyőzni Haitiből jött fekete menekülteket arról, hogy ha egy mód van rá, inkább ne lépjenek az Egyesült Államok területére. A zavarba ejtő videó elsőre olyan, mint egy kivágott jelenet a Roots-ból, ha pedig időben akarnánk elhelyezni, egyértelműen a Trump-éra menekültügyi érzékenységét idézi fel.

Ráadásul a dél-texasi Del Rio Nemzetközi Híd alatt összegyűlt immár 15 ezer haiti ember ügyében még csak nem is ez a brutális jelenet a legfontosabb mozzanat.

Border Patrol Use Whips And Horses To Chase Asylum Seekers

Border Patrol agents were seen using whips and horses to block the path of incoming asylum seekers and migrants during one of the busiest immigration seasons…

Hanem az a nonchalance, amivel az immár demokrata elnök vezette progresszív Amerika simán kikúrja az országból a nemkívánatos migránsokat.

Nem azt mondom, hogy a káosz meg a természeti csapások után elmenekült haitiakat mindenképpen be kell fogadnia Amerikának. Lehet, de nem kötelező, lehet más opciókban is gondolkodni. A mexikói határ többi szakaszán is abszolúte van értelme Trump falának (eddig olyan 730 kilométer hosszú részen épült meg), egy ország nem lehet átjáróház.

De az már igen érdekes, hogy a világ pont leszarja, hogy Bidenék deklaráltan, csont nélkül visszaküldik a haiti menekülteket a hazájukba, miközben az előző, “fasiszta” elnöknél az ilyesmi ugye problémásnak minősült, számos haladó erő pl. a mexikói határ menti menekültáborokról a náci lágerekre asszociált.

Vasárnap óta már több ezer embert telepítettek át és toloncoltak vissza,  Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter közölte, hogy naponta indulnak kitoloncolási járatok Haitire, fokozzák a kitoloncolások ütemét, és megerősítik a határvédelmet.

Még egyszer: ez a poszt nem arról szól, hogy racionális döntés-e a menekültek kitoloncolása (a videón látható eszköz persze “igen” válasz esetén sem elfogadható), hanem hogy ha valaki elég progresszív, akkor bármit megengedhet magának, ha nem, akkor semmit. Biden megszüntette Trump több bevándorlási intézkedését, de mivel neki így volt kényelmes, megtartotta a Covid idején bevezetett kitoloncolási lehetőséget. Hát, most él vele, a haitiak nélkül is igen nagy mértékben.

“A rendszer csurig van, már nem tudunk titeket befogadni, legyen szó akár menedékkérelemről, akár bármi másról. (…) Az országunk tele van, sajnálom, de nem tudunk fogadni titeket. Szóval, forduljatok vissza! Ez a helyzet” – közölte Donald Trump két éve, amikor a mexikói határ kaliforniai szakaszán meglátogatta az épülő falat. Nem szó szerint, de ugyanezt üzente Mayorkas a kubaiaknak is nyáron, amikor úgy tűnt, kicsit beindul ott a rendszerváltás; és a kontinuitás jegyében ezt képviseli Biden a haitiak és a dél-amerikaiak ügyében is.

Ha pedig majd változtatnak rajta, mert már jönnek az első felháborodott demokrata tiltakozások, akkor majd az lesz a norma. Mindig az, amit ők, a haladó erők mondanak.