2

A tehetséges Mr. Waters: antiszemita uszító Budapesten

“Miért nem téma az Izrael-gyűlölő Roger Waters közelgő budapesti koncertje?” – kérdezte a minap a Szombat c. zsidó lap a Tett és Védelem Alapítvány híre nyomán, elsősorban a zsidó közösségnek szegezve a kérdést. Most viszont úgy hallom, valami végre megmozdult, a Mazsihisz és az EMIH közös felhívást készül kiadni arról, miért tarthatatlan Waters budapesti fellépése.

Ha valaki lemaradt volna: április 23-án az MVM Dome-ban is fellép a Pink Floyd társalapítója a “This is not a drill” turné egyik állomásaként, előre borítékolható a látványos siker, a telt ház, végül is nem akárkiről van szó, előadása transzgenerációs élmény, nekem is az életemet jelentette fiatal koromban a The Dark Side of The Moon.

Ezzel együtt úgy bojkottálom Waters koncertjét, úgy kérem ki magamnak aggálytalan meghívását, enciklopédikus tudatlanság kísérte fellépését, hogy tudom, az égvilágon semmi értelme bojkottra felszólítani. Bőven elég mindenkiben tudatosítani, miket is képvisel ez a drága ember. Ráadásul irtózom bármilyen cancel culture-től, és nem akarom alábecsülni rajongóinak IQ-szintjét, de szerintem alapvetően fogalmuk sincs arról, milyen típusú politikai aktivista koncertjére látogatnak el. Bónusz: ha tudnák, se hagynák ki.

Frankfurt városa (pontosabban az önkormányzat, a zsidó közösségek és számos civil alkotta összefogás) azért tudta megvétózni Waters fellépését, mert tudomásukra jutott, hogy a koncertet a szervezők “a zenész Izrael-gyűlöletével és a zsidó állam bojkottjával való azonosulást célzó rendezvénynek szánják.” Krakkó meg azért mondta le Waters két koncertját, mert rocksztárunk az utóbbi időben Putyin-szócsőként coming outolt, ami a lengyeleknél = köszike, ennyi volt.

Ráadásul esetünkben a bojkottálót kéne bojkottálni, épp ez a probléma lényege. Waters nem egyszerűen szimpatizánsa, hanem legfontosabb arca a zsidó államot gazdaságilag, politikailag, és kulturálisan elszigetelni akaró antiszemita BDS-mozgalomnak, amely, ahogy Gulyás Virág fontos cikkében fogalmaz, “rendszerszintű kampányt indított a zsidó állam delegitimálására.”

De nemcsak az izraeli kormányokkal van baja? Nem csak a palesztinokkal kapcsolatos hivatalos politikákat bírálja? Nem.

Izraelt természetesen lehet kritizálni – de ha azzal van bajod, hogy Izrael a jelenlegi formájában létezik, ha tehát a kritikád arra irányul, hogyan lehetne minél jobban aláásni, és végül kiiktatni a zsidó államot, akkor papírod van róla, hogy antiszemita vagy. Az IHRA nemzetközileg elfogadott definíciója szerint ugyanis antiszemitizmusnak minősül “a zsidóság önrendelkezési jogának megtagadása, például azon az alapon, hogy az Izraeli Állam létezése a rasszizmus kifejeződése.”

Roger Waters show in Germany cancelled over antisemitism

Roger Waters’ show in Frankfurt has been axed due to his antisemitism Articles: https://www.i24news.tv/en Live:http://i24ne.ws/4GMK30qJn0A Facebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/ Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_EN Instagram: https://www.instagram.com/i24news/ #i24NEWS #TheRundown #RogerWaters Calev Ben David breaks down the need-to-know news from around the world in a fast-paced and engaging format.

A TEV szerint már önmagában az IHRA-kritériumok semmibevétele jogalap lehet a Waters-koncert lefújására, ezt nem tudom, de a legnagyobb gond itt a Waters-problematika teljes hazai ismeretlensége.

Jó, ennek van azért jó oldala is: a hazai baloldal a Mérce c. orgánumot leszámítva nem gyűlölködik Izrael ellen, a baloldal pártjai hanyagolják ezt a témát, nem antiszemiták, BDS-mozgalom Magyarországon hála az égnek nincs. És két ismert kutatót leszámítva magyar(-zsidó) értelmiségiek nem csatlakoztak a borzalmas “Jeruzsálem Nyilatkozathoz“, amely bírálhatóvá akarja tenni Izraelt a BDS kritériumai alapján (apartheid rasszizmus stb.), anélkül, hogy antiszemitának kéne nevezni ezt a kritikát.

A rockzene Leni Riefenstahljának” BDS-ténykedése könnyen nyomon követhető: zenészek sorát (Stones, Nick Cave, Radiohead, Madonna, Bon Jovi stb.) beszéli le évek óta az izraeli fellépésekről. Izraelt agresszív, felsőbbrendű zsidók által lakott apartheid- és terrorállamnak tartja, izraeli és zsidó lobbiról delirál.

Az ország megalapításának “kísérletét” “hibának” nevezi, felszólítva az izraelieket, ugyan adják már vissza a palesztinoknak a tőlük elrabolt földeket. A Dávid-csillagot egyfajta önkényuralmi jelképnek tartja, akárcsak a dollárjelet, a kettő egymás mellé téve évekig virított koncertjein egy levegőbe eresztett disznó alakú léggömbön.

Palesztin rendezvényen a zsidó állam teljes felszámolásáról énekel, folyamatosan a nácikhoz hasonlítja a “genocídiumot” elkövető Izraelt. Meggyőződése, hogy Izrael szerint a “zsidó nép felsőbbrendű, fontosabb, mint bárki más a bolygón, de különösen az arabok, a palesztinai arabok.” Ugyancsak meggyőződése, hogy a zsidó népnek nincs kapcsolata Izrael földjével, a cionisták szerinte “összeesküvők” (cabal).

A Rolling Stone-nal közli, hogy “a problémája Izraellel van, nem pedig tágabb értelemben a zsidókkal”, viszont megjegyzi, hogy “az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában élő zsidók egy része felelősséget visel Izrael tetteiért, ‘különösen azért, mert mindent ők fizetnek’”. Ja, és bántja szegénynek a lelkét az a “tény”, hogy Izrael “egy felsőbbrendűségi, telepes gyarmatosító projekt, amely apartheid rendszert működtet.” A gázai terror oka szerinte a “megszállásban” keresendő.

Bármennyire örülök tehát, hogy zsidó – és esetleg más civil – szervezetek hamarosan közleményt adnak ki arról, miért nem kéne megtartani Waters koncertjét, nem tudok jó szívvel bojkottot hirdetni, úgy érzem, az ő mocskából rám is ragadna valami. Az igazi az lenne, ha csíkos KZ-egyenruhákban úgy tizenöten odaállnánk a színpad elé egy hatalmas transzparenssel, amin az állna: “FUCK YOU ANTISEMITIC PIG”. Mindegy, nekem az is elég, ha csak pár koncertlátogató észreveszi azt, amit a frankfurtiak: arra kellenek, hogy átvegyék művész úr politikai üzeneteit.

Pedig ő is csak egy nyomorult uszító a sok közül. Ő is csak egy tégla a falban.