0

Kész Zoltán: Orbán nem konzervatív vezető, csak egy Putyin-párti opportunista

“Orbán Viktor Tucker Carlson-nak adott interjúja megmutatja, miért nem érdemli meg a republikánus párt dicséretét” címmel jelent meg Kész Zoltán írása a Washington Examiner-ben, amely az amerikai nyilvánosság előtt próbálja világossá tenni, miért problémás, ha amerikai konzervatívok ünneplik a Kreml propagandáját szajkózó magyar miniszterelnököt. A cikket az alábbiakban – a szerző engedélyével – teljes terjedelmében közöljük. 

Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, a libertárius Szabad Piac Alapítvány volt igazgatója, a washingtoni Consumer Choice Center kormányzati ügyekért felelős menedzsere.

*

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten interjút adott Tucker Carlsonnak, aki visszatérő vendég Magyarországon. (Carlson édesapja egy olyan washingtoni lobbicég igazgatója, amelyet Magyarország az érdekeinek képviseletére szerződtetett). Carlson Orbán-interjújának célja az volt, hogy bebizonyítsa a republikánusoknak: ő jó politikus, aki kiváló megoldásokat kínál a konzervatív tömegnek. Az interjú azonban csak azt bizonyította, hogy egy opportunista, aki minden alkalmat megragad, hogy az Egyesült Államokat szidja, még akkor is, ha ez az orosz propaganda elismétlését jelenti.

Miközben a magyar miniszterelnök ismét felajánlotta feltétel nélküli támogatását Donald Trump volt elnöknek, olyan kijelentéseket is tett, amelyekből kiderült, hogy nem az a konzervatív vezető, akinek egyesek beállítják.

A Fox News egykori sztárjával való beszélgetés során Orbán azt állította, “hazugság” az az elképzelés, hogy Ukrajna le tudná győzni Oroszországot, mert az oroszok “sokkal többen vannak”, és hozzátette, hogy Ukrajna soha nem lesz NATO-tag. Szerinte Oroszország soha nem fogja feladni stratégiai céljait Ukrajnában, ezért “rossz” a Kijev támogatását célzó stratégia. Lindsey Graham republikánus szenátort nyilván nem értesítették erről: augusztus 23-án Kijevben azt mondta, hogy az USA-nak az éves védelmi költségvetés 3%-ába kerül “az orosz hadsereg felének megsemmisítése”.

A magyar vezető azt is megjegyezte, hogy minden NATO-csúcson figyelmeztette az Egyesült Államokat: egyetlen NATO-katona Ukrajnába küldése a harmadik világháborút indítaná el, a nagyképű amerikaiak mégsem hallgatnak rá soha. Ez egyértelmű hamisítás: Joe Biden elnök nyilvánvalóan nem küldött amerikai csapatokat Ukrajnába, hogy részt vegyenek 2022. február 24-én kezdődött konfliktusban.

Ezek a magyar miniszterelnök és a kormányzó Fidesz által terjesztett narratívák nemcsak a Demokrata Párt magyarországi megítélésének, hanem az egész Egyesült Államok megítélésének is ártanak, amiket a Fidesz arra használ fel, hogy a magyar lakosságot egyik legfontosabb szövetségese ellen fordítsa. Az átlag magyarok nem tesznek különbséget Biden és Trump Amerikája között. Csak azért látják negatívan az Egyesült Államokat, mert az állítólag “felelős” az ukrajnai háborúért, ami – mint mondják nekik – az általuk tapasztalt gazdasági nehézségekhez vezetett. Egyetlen épeszű republikánus sem örülhet annak, hogy egy szövetséges kormányfő egyenesen az orosz propagandacsatornákból vett dezinformációkat terjeszt.

Sok szeretettel köszöntöm a CPAC-et, a Kreml hivatalos békepárti konferenciáját!

A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy Trump elnöksége gyorsan véget vetne a háborúnak, elzárva a pénzáramlást Ukrajnába. És bár Trump és néhány más republikánus eljátszott az ötlettel, mások, például a szenátus kisebbségi vezetője, Mitch McConnell, aki a segélyezés erős támogatója, nyilvánvalóan nem értesültek erről a "könnyű" megoldásról a béke megteremtésére. A magyar kormány soha nem említette a békéhez vezető legegyszerűbb utat: az összes orosz haderő azonnali kivonását ukrán területekről. Nagyon furcsa, hogy a magyar vezetés, mint a béke önjelölt hangadója, ilyen mulasztást követ el.

A miniszterelnök azt állítja, hogy az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos minden elemzése az ő kiváló Oroszország-ismeretén alapul, amellyel az amerikaiak nem rendelkeznek. Ez is vizsgálatra szorul: 2008-ban az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktor azt mondta, Oroszország Grúzia elleni támadása "katonai agresszió" volt, hozzátéve, hogy az oroszbarát politika nem szolgálja a magyar érdekeket. Ugyanebben az évben Szijjártó Péter jelenlegi magyar külügyminiszter az orosz nagykövetség előtti tüntetésen ostorozta az oroszok grúziai akcióit, hozzátéve, hogy az oroszok ugyanúgy "kezelték" a grúziai inváziót, mint 1956-ban Magyarországot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta Szijjártónak a Barátság érdemrendet adományozta, a magyar külügyminisztérium pedig csak gyenge választ tudott adni arra, hogy az állami orosz történelemkönyv "fasisztának" minősítette Magyarország 1956-os forradalmát. Ha tehát a miniszterelnök és a magyar külügyminiszter 2008-ban még értette Oroszország módszereit, de most éppen az ellenkezőjét gondolják, akkor Orbán és a Fidesz Oroszország-ismerete megkérdőjelezhető.

Valójában nem ez a kiváló megértés irányítja Orbán Oroszország-politikáját, hanem puszta politikai opportunizmus. Magyarország, ahogy Szijjártó 2008-ban helyesen rámutatott, pontosan tudja, hogy az orosz megszállás mivel jár, és vezetői ettől függetlenül, egyszerű politikai számításból figyelmen kívül hagyják Oroszország ukrajnai invázióját.

Végezetül, foglalkozni kell azokkal az állításokkal, amelyek szerint a Biden-kormányzat támogatta a magyar ellenzéket a 2022-es országgyűlési választásokon. Először is, a mai napig nincs szilárd bizonyíték arra, hogy bármely amerikai intézmény "hatalmas összeggel" támogatta volna a magyar ellenzéket a Fidesz legyőzése érdekében.

Az interjúban ugyanakkor nem említették, hogy egy kvázi állami magyar alapítvány, az Alapjogokért Központ mintegy egymillió eurót kapott egy "nemzetközi konferencia" megszervezésére, ami a 2022 májusában Budapesten megrendezett CPAC-ra utal. Ezek a pénzek a magyar adófizetőktől származnak. Arról sem esett szó, hogy amerikai konzervatívokat, mint Rod Drehert, olyan szervezetek fizetik, amelyekbe a magyar kormány milliárdokat fektetett be, hogy konzervatív hálózatot építsen ki, javítva ezzel a Fidesz megítélését világszerte. A "befektetések" forrása? A magyar adófizetők, akiknek a nettó átlagfizetése februárban 295 600 forint, azaz körülbelül 846 dollár volt.

Baloldali gazdaságpolitikája mellett Orbánt azért sem tekinthetik példaképnek a republikánusok, mert alapvetően félreérti vagy szándékos tagadja a nyugati érdekeket, az orosz propagandanarratívákat ismételgeti, amelyek befolyásolják, hogy a magyarok hogyan tekintenek az Egyesült Államokra, és a magyar adófizetők pénzét kormánya globális imázsának javítására használja, nem pedig a gazdaság fejlesztésére.

Mi a rosszabb, ha fizettünk Orbán dallasi szerepléséért, vagy ha nem?